Om initiativet och luftdata.se

Målsättningen med luftdata.se är att förmedla kunskap om hur man bygger en egen mätstation för luftburna partiklar för att kunna bidra med öppna data till Citizen Science-initiativet luftdaten.info som idén bakom luftdata.se är baserat på.

Det finns ett flertal olika projekt som mäter luftkvalitet med den engagerade medborgaren som utgångspunkt. Luftdata.se valde att bygga på plattformen (hård- och mjukvara) som luftdaten.info har tagit fram p.g.a. dess enkelhet, kostnadseffektivitet, den stora befintliga användarbasen (över 5000 aktiva mätstationer) samt flexibiliteten kring att bidra med data till andra projekt som t.ex. openSenseMap.

Innehållet på luftdata.se är delvis baserat på luftdaten.info, se även avsnittet Erkännande/attribution längre ner på denna sida. Luftdata.se är det svenska systerprojektet för luftdaten.info.

Kontakt

Om du misstänker att du har ett problem med luftkvalitet och vill få en myndighet eller kommun att vidta åtgärder krävs ofta högkvalitativa mätningar. Läs i vår FAQ om hur du kan gå tillväga.

Facebook-gruppen Luftbubblan är denna sajts diskussionsforum där vi diskuterar allt som har med luft att göra. Om du skulle ha frågor och synpunkter kring denna sajt kan du maila till info@luftdata.se.

Bidragande författare

Licens av webbplatsens innehåll

Det innehåll som specifikt har tagits fram för luftdata.se är licensierad med Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC BY-SA 4.0).

Erkännande ("attribution")

Stöd

Luftdata.se har tagits fram med stöd av följande organisationer och projekt:

  • luftdaten.info - OK Lab Stuttgart